Лимоннакислота: основні властивості та способи застосування

Лимонна кислота – цетрикарбонова органічна кислота, що у природних умовах міститься у багатьох фруктах, у великих кількостях – у цитрусових (лимон, апельсин). На вигляд речовина нагадує сформовані кристали або порошок білого кольору з однорідною структурою. Кислота відрізняється сипкістю та відсутністю липкості. Речовина часто використовується як консервуючий агент та антиокислювач, тому його додають під час консервування різних продуктів.

Доступність речовини

На сьогоднішній день купити лимонну кислоту оптом чи в роздріб можна для будь-яких цілей. Вартість та якість його відрізняється, залежно від виробника, постачальника та інших параметрів. Щоб убезпечити себе від придбання неякісного або несертифікованого товару, варто віддавати перевагу офіційним дистриб'юторам, які стежать за фізико-хімічними властивостями продукції, що поставляється, і віддають перевагу перевіреним постачальникам.

У нашому інтернет-магазині можна купити лимонну кислоту за вигідною вартістю високої якості. Ми доставляємо замовлення у всі регіони та впевнені в безпеці реалізованої кислоти.

5 основних параметрів:

  • Властивості лимонної кислоти прописані у відповідних державних стандартах, а в нас можна придбати саме такий продукт. Свідченням того, що параметри речовини відповідають нормам, є наявність актуальних сертифікатів та паспортів якості.
  • Якщо говорити про фізико-хімічні особливості кислоти, то їй властива твердість при кімнатній температурі. Колір першого сорту продукції може бути білим чи з незначним відтінком жовтого кольору, також допускається невелика прозорість. Крім першого сорту, існує кислота вищого та екстра сорту. Незалежно від сорту, смак у кислоти завжди однаковий – кислий, структура дрібнокристалічна без комковатостей, запах відсутній.
  • Лимонна кислота демонструє хорошу розчинність у воді, піддається розчиненню у спирті, але слабо розчиняється в етиловому ефірі.
  • Речовина плавиться при досягненні температури відмітки 153 градуси Цельсія, розкладається – при 175 градусах. Кислота відноситься до біорозкладних речовин, не токсична, не піддається запаленню.
  • Процес біохімічної реакції дихання клітин неможливий без присутності лимонної кислоти, тому вона є важливою для життєдіяльності багатьох живих організмів.

4 етапи промислового виробництва

Користь лимонної кислоти,що знаходиться в природному середовищі неоціненна. Вона присутня у цитрусових, різних ягодах, гранатах, ананасах. Проте її добувають і в промислових масштабах. Речовину виробляють шляхом ферментації цукрів – глюкози та сахарози. Для цього необхідно пройти низку етапів:

  • Підготовча обробка післяспиртової барди.
  • Аеробне бродіння сукрози.
  • Виділення з барди під час осадження лимонної кислоти. Для осадження використовують гідроксид кальцію. Внаслідок цього процесу виділяється кальцію цитрат.
  • Далі відновлюють молекули видобувної речовини шляхом додавання сірчаної кислоти та вилучення сульфату кальцію.

Після проходження всіх етапів даного процесу одержують зневоднений гігроскопічний матеріал. Ця особливість повинна враховуватися під час зберігання. Температура середовища, в якому матеріал знаходиться, не повинна бути високою, те ж саме стосується і показника вологості. Недотримання цих умов може призвести до комкування речовини.

Де використовується

Сфера використання лимонної кислоти досить велика, і застосовується вона у різних цілях. Одна з головних галузей, де використовується речовина, - харчова промисловість.

Харчова промисловість

Кислота в харчопромі відома як харчова добавка під номером Е330, а також, якконсервант, комплексоутворювач, модифікатор смаку,регулятор кислотності. В інших харчових кислот смак більш специфічний та грубий. Лимонна кислота зустрічається практично в будь-якій харчовій продукції завдяки широкому спектру технологічних функцій.

Лимонну кислоту оптомчасто купую виробники різних хлібобулочних та кондитерських виробів. У поєднанні з гідрокарбонатом натрію речовина володіє відмінними розпушуючими здібностями, що важливо при виробництві хліба та хлібобулочних виробів. Такі вироби потребують пишної та повітряної структури тіста, що сприятливо позначається на їх смакових характеристиках.

Крім виробництва хліба, речовину додають у процесі рафінування рослинних олій, дезодорування та промивання жирів, щоб запобігти окислювальним процесам. При виготовленні плавлених сирів вводять речовину для надання їм більшої еластичності. У рибні вироби кислоту додають з метою зниження рівня кислотності, у винні напої – щоб не допустити утворення помутніння, у згущене молоко з цукром – щоб уповільнити меланоїдиноутворення. Для надання кислішого смаку сокам та безалкогольним газованим напоям також додають лимонну кислоту на етапі виробництва. Крім цього, вона зустрічається у складі цукерок, желейних десертів, морозива та інше.

Властивості лимонної кислотидозволяють додавати її як консервуючий агент у безліч продуктів. Наприклад, з її допомогою можна без шкоди продовжити термін придатності м'ясних та рибних виробів, паштетів, консервованих овочів та фруктів. Крім продовження терміну придатності кислота у складі фруктових і овочевих консервів робить їх хрусткими.

Додавання речовини здатне також змінити колір готової продукції. Наприклад, на етапі виробництва ковбасних виробів кислоту додають для фіксації відтінку, а продукції з фруктів – для запобігання потемнінню сировини. Речовина також використовується як сировина для отримання напівфункціональних харчових добавок – цитрат-іонів, що також використовуються у харчовій промисловості.

Фармакологія

Функції лимонної кислотидозволяють використовувати її та у фармацевтичній сфері. Виробництво лікарських препаратів, що пригнічують процес кровозгортання не обходиться без додавання цієї речовини. Надалі такі лікарські засоби незамінні за необхідності здійснювати переливання крові.

Косметологія

Косметична галузь ще одна сфера використання лимонної кислоти. Її вводять у продукцію для регулювання рівня кислотності, як стабілізатор і хелатуючий агент. Також її додають у різну продукцію для прийняття ванн (бомбочки для ванн), доглядову косметику: шампуні, креми, маски, лосьйони та інше. Дозування не регламентується, тому виробник регулює його самостійно.

Інші способи застосування

Завдяки тому, що лимонна кислота справляється з роллю хелатуючого агента, її використовують у хімічній, текстильній, металургійній промисловості. Крім того, їй знайшли застосування у таких сферах як:

  • Будівельна (додається у випадках, коли необхідно уповільнити схоплювання під час приготування цементу та гіпсу).
  • Нафтова (не допускає відхилення кислотно-лужного рівня розчинів для буріння у бік зниження).
  • Виробництво побутової хімії (додається до складу миючих засобів).
  • Електроенергетична.

Купити лимонну кислоту оптомможна подальшої реалізації її роздрібними партіями. Цей продукт має попит у домашньому господарстві, завдяки своїм властивостям і доступній вартості. Її можна:

  • Використовувати для приготування їжі. Використання в кулінарії зручно високою розчинністю речовини у воді, відсутністю токсичного на організм людини, тварин. За допомогою речовини можна підкисляти страви, і при цьому не псувати їх смакові якості та аромат. Приготування різноманітних продуктів харчування, соусів, кетчупів, майонезів, джемів, консервованої продукції не обходиться без додавання лимонної кислоти. Також її додають у супи, борщі, грибні страви та інше. Для надання тесту випікання повітряності також використовують кислоту.
  • Використовувати у косметичних цілях у домашніх умовах. Лимонна кислота для волосся, шкіри, обличчя та тіла застосовується як інгредієнт домашніх масок та лосьйонів. Речовина сприяє регенерації клітин шкіри, справляє бактерицидний ефект, уповільнює процеси старіння, надає еластичності.
  • Застосовувати як замінник побутової хімії. Лимонна кислота – недорогий та безпечний засіб, який стане у нагоді для очищення каналізаційних труб, сантехніки, мікрохвильових печей, сковорідок, чайника та іншого. Її можна використовувати для очищення поверхонь із делікатним покриттям, де використання абразивних речовин заборонено. Кислота справляється з різними типами забруднень: нальотом вапна, іржею, пригорілим жиром, засохлими шматочками їжі, пожовтінням. Також вона справляє ефект, що дезодорує, нейтралізуючи неприємні запахи.
  • Використовувати для догляду за домашніми рослинами. Речовину можна використовувати під час вирощування розсади, підвищуючи кислотність ґрунту.
  • Застосовувати для збереження красивого вигляду зрізаних кольорів. Невелика кількість кислоти можна додавати прямо у вазу з водою, де містяться букети квітів, особливо на такі маніпуляції реагують троянди.
  • Використовувати для чищення столових приладів. Очистити срібні ложки або вилки та надати їм блиск також допоможе лимонна кислота.

Де придбати речовину

Купити лимонну кислоту оптомта в роздріб можна у нашому інтернет-магазині. Ми спеціалізуємося на постачанні сертифікованих коштів від перевірених постачальником, тому гарантуємо високу якість та доступність.

Ціна лимонної кислотиу нашому прайсі – економічно виправдана, відповідає високій якості та безпеці речовини. Підсумкова вартість партії залежить від її обсягу. Оптовим покупцям ми готові запропонувати гнучку систему лояльності.

Доставка продукції здійснюється у всі регіони України незалежно від обсягу вашого замовлення. Ми обробляємо заявки в максимально короткий час, але термін доставки також залежатиме від регіону, де ви проживаєте та швидкості роботи транспортної компанії, послугами якої ви вирішите скористатися.