Харчові добавки

У статті наведено перелік основних видів харчових добавок, які застосовуються на території України.
Що таке харчові добавки?
Харчові добавки- це природні сполуки та хімічні речовини, які самі по собі зазвичай не вживаються як харчовий продукт або звичайний компонент їжі, але які додають у продукти харчування для того, щоб вони довше зберігалися, для набуття стійкості смаку, покращення зовнішнього вигляду.
Класифікація харчових добавок
Індекс "Е"був введений свого часу для зручності: адже за кожною харчовою добавкою стоїть довга і незрозуміла хімічна назва, яка не вміщається на маленькій етикетці. А, наприклад, код Е115 виглядає однаково всіма мовами, не займає багато місця в перерахунку складу продукту і до того ж наявність коду означає, що ця харчова добавка офіційно дозволена в європейських країнах.
Е 100 - Е 181 | харчові добавки та барвники |
Е 200 - Е 296 | консерванти, що сприяють збереженню продуктів |
Е 300 - Е 363 | антиокислювачі, що уповільнюють окиснення |
Е 400 - Е 481 | емульгатори та стабілізатори, що зберігають консистенцію |
Е 500 - Е 575 |