Еритрит: корисний цукрозамінник чи модний тренд?


Проблема надмірного вживання дітьми та дорослими звичайного цукру призвела до того, що люди активно шукають солодкі варіанти його заміни, щоб якнайменше шкодити здоров'ю. Ніхто ж не хоче відмовитися від вживання солодкого тільки через те, що в такій їжі міститься багато цукру. І одним із таких підсолоджувачів є еритрит – його ще називають еритротолом. На думку фахівців, ця харчова добавка є більш безпечною й підходить як для вживання в чистому вигляді, так і для приготування різноманітних страв. Ми розповімо, чим це речовина вигідно відрізняється від інших видів натуральних підсолоджувачів – стевії, фруктози, аспартаму та інших.
Що таке еритрит?
Речовина еритрит, або еритротол – це природний вид цукрозамінника, чия формула багато в чому схожа з цукровими спиртами. У кожній молекулі цієї речовини є частинки цукру й спирту, а синтезували еририт уперше майже 200 років тому у Великобританії. Однак, лише 14 років тому цей компонент офіційно сертифікували як харчову добавку, безпечну для використання. У продуктах харчування еририт вказують у переліку інгредієнтів під абревіатурою Е968.
У природі ця речовина міститься як у деяких свіжих фруктах та овочах – наприклад, у дині, винограді, полуниці, кавуні, груші, у грибах, фісташках, а також у водоростях, лишайниках та ферментованих продуктах харчування. До останніх належать вино, різноманітні види сирів, а також боби місо.
Купити еририт у Києві в «Першому Українському Маркеті хімічного сиру» ТМ можна у вигляді порошку з кристалів, який не має яскраво вираженого запаху. Його дуже складно відрізнити від звичайного столового цукру на вигляд, але це можна зробити на смак – еритрит має ментоловий післясмак, який відмінно освіжає.
Добувають це речовину переважно промисловим шляхом − раніше це робили шляхом ферментації борошна з пшениці або кукурудзи. Потім напівготова сировина бродило протягом певної години – як пиво чи вино, після чого її очищували від сторонніх домішок, кристалізували та сушили.
Думка експертів щодо безпеки використання еритротолу однозначна – його радять як заміну цукру дітям і дорослим, а також жінкам під час вагітності та лактації. Аллергія на цю речовину виникає дуже рідко, і тільки у разі перевищення дозування.
Чим корисний підсолоджувач еририт?
Головний плюс застосування цього виду замінника цукру полягає в тому, що він є натуральним на всі 100%, адже зустрічається і в природі. Його можуть вживати навіть ті, хто дотримується вегетаріанської, веганської або безглютенової дієти.
Більше того, вчені встановили, що еририт:
- Не сприяє підвищенню концентрації глюкози та інсуліну в крові після прийому їжі.
- Знижує можливість розвитку атеросклерозу кровоносних судин.
- Ніяким чином не впливає на набір зайвої ваги.
- Не провокує загострення запальних процесів в організмі.
- Не створює в ротовій порожнині сприятливе середовище для розмноження бактерій, що провокують карієс. Цей компонент можна зустріти у складі багатьох зубних паст, ополіскувачів для ротової порожнини, а також жувальних гумок. На думку багатьох стоматологів, еритрит допомагає знизити відкладення зубного нальоту та виникнення різних захворювань слизової порожнини рота.
- Не викликає звикання, як це зазвичай відбувається із цукром.
- Не провокує виникнення проблем із роботою кишечника.
Еритрит варто купити й тому, що він є дуже низькокалорійним (в 100 г продукту міститься всього 20 ккал). Також у його складі нема жирів та швидкозасвоюваних вуглеводів. Саме тому люди з цукровим діабетом, іншими захворюваннями ендокринної та серцево-судинної систем можуть спокійно замінювати цією добавкою звичайний цукор у звичних стравах.
Сфери застосування еритриту
Використання цієї харчової добавки дозволено у таких галузях як:
- Харчова. Звичайно, саме тут найчастіше зустрічається еритрит у складі інгредієнтів. Застосовують його для виготовлення дієтичних та діабетичних солодощів, різних видів кондитерських виробів, енергетиків.
- Косметична – корисні властивості еритротолу дозволяють застосовувати його для виготовлення кремів та засобів для догляду за зубами та порожниною рота.
- Фармацевтична – за допомогою еритриту покращується смак різних видів лікарських препаратів. Він чудово усуває їхню гіркоту або неприємний присмак.
Варіанти використання цукрозамінника в домашніх умовах
Властивості еритриту дозволяють нагрівати його до 180 градусів, тому цей натуральний вид замінника цукру підходить для приготування напоїв, випічки та десертів, що потребують термічної обробки продуктів.
Він також підходить для приготування чізкейків, десертів, печива ще й тому, що здатний повністю розчинятися у готовому виробі, а не залишатись у ньому в вигляді кристалів.
Але при використанні цього виду цукрозамінника варто пам'ятати, що його солодкуватий смак тільки на 60-80% нагадує солодкість цукру з цукрових буряків або очерету. Тому кількість цієї харчової добавки потрібно регулювати згідно з вашим рецептом, щоб отримати бажаний рівень солодкості.
Для приготування низькокалорійних солодких напоїв, що охолоджують, також варто застосовувати еририт замість звичайного цукру. Він надає напою як бажаної солодкості, так і ментолового присмаку, такого приємного в літню спеку. Купити еририт для використання вдома ви завжди можете у «Першому Українському маркеті хімічної сировини» ТМ.
Не варто застосовувати цей цукрозамінник натурального походження лише в одному випадку – для приготування варення та джемів із фруктів та ягід. Справа в тому, що після повного охолодження завареної маси еритрит кристалізується, чим зіпсує смак готового варення.
Еритрит: шкода для людини
Тепер ви багато знаєте про корисні властивості цієї харчової добавки. Але чи може вона завдати шкоди вашому здоров'ю? Фахівці давно дійшли висновку, що еририт не шкодить здоров’ю людини. Проблеми можуть виникнути лише якщо вживати його в їжу в невідповідних обсягах.
Перше, що потрібно розуміти про особливості цукрових спиртів, які входять до складу, зокрема, еритротолу – це те, що власними силами вони здатні викликати збої в роботі органів ШКТ. Доволі часто організм просто не може впоратися на 100% з їх перетравленням, що викликає надмірне газоутворення в кишківнику, де безпосередньо проходить процес ферментації цукрових спиртів. В особливо складних випадках вживання продуктів, що містять велику кількість цукрових спиртів, викликає комплексний розлад роботи травної системи.
Але дія еритротолу на організм людини трохи відрізняється від інших видів цукрових спиртів. Справа в тому, що перш ніж він потрапить у кишківник, більшість речовини потрапляє в кров. У товстому ж відділі кишківника перетравлюється лише 10% від загальної кількості цукрозамінника, що надійшов до нього, тому він вкрай рідко провокує здуття живота у людини.
Що стосується питання безпечний еририт чи ні, то, на думку фахівців, вживання цієї добавки не викликає серйозних побічних ефектів. Виняток становить лише випадок індивідуального несприйняття цього компоненту.
В принципі, цей вид натурального замінника цукру досить добре засвоюється організмом, важливо лише дотримуватись його дозування. Лікарі радять вживати еририт у кількості не більше 1 г на 1 кг ваги. В іншому випадку він матиме доволі сильний проносний ефект. Він спостерігається при прийомі більше ніж 35 г цього цукрозамінника за один раз. Крім симптомів діареї, у такому випадку можуть виникнути різкі болі в животі та сильне здуття.
Що притаманно аналогам еритриту?
В асортименті «Першого українського маркету хімічної сировини» ТМ ви можете придбати різні види підсолоджувачів – аспартам, стевію, мальтит, ксиліт, сорбіт тощо. Більшість з них низькокалорійні й належать до природних видів цукрозамінників.
Звичайно, між усіма ними є різниця – насамперед у калорійності та методі виготовлення. Наприклад, 1 г цукру містить у собі 4 калорії, а 1 г ксиліту набагато менше – 2,4 калорії. В еритриті їх ще менше – лише 0,24 калорії.
Порівняння основних характеристик найпопулярніших видів замінників цукру:
- І почнемо ми з еритриту, який виробляють із кукурудзяних зерен. Не дарма саме цю речовину називають «золотим стандартом» серед замінників цукру, адже він має індекс інсуліну на рівні 2, а також глікемічний індекс на рівні 0, що автоматично робить його одним із найкращих цукрозамінників для людей, хворих на діабет. Еритрит можна також вживати вагітним і жінкам, що годують.
- Стевія – це підсолоджувач, який виробляють із однойменної рослини. Він у 200, а то й у 400 разів солодший ніж цукор, при тому, що його глікемічний та інсуліновий індекс дорівнює нулю. У 100 г стевії міститься всього 0,15 ккал. Велика кількість натуральних антиоксидантів, пектину, вітамінів, мінералів, клітковини, полісахаридів і ліпідів рослинного походження добре впливає на організм при регулярному вживанні. Цей підсолоджувач не руйнує зубну емаль, але, якщо його з'їсти за 1 раз занадто багато, викликає неприємний післясмак у роті.
- Сорбіт – давно відомий підсолоджувач, який виробляється з кукурудзяного крохмалю. Він набагато калорійніший, ніж стевія або еририт, у 100 його грамах міститься цілих 354 ккал. Глікемічний рівень сорбіту - 9, а інсуліновий 11, тому назвати його придатним для людей, хворих на діабет або інші захворювання ендокринної системи, не можна.
- Сукралоза – це підсолоджувач, який роблять на основі цукрози. Він відрізняється нульовим глікемічним та інсуліновим індексом, а також є дуже низькокалорійним – у 100 г продукту міститься 0,2 ккал. Що цікаво, сукралоза солодша за цукор у 600 разів, але її смак максимально наближений до нього. Організм людини здатний її засвоювати лише на 15%.
- Ксиліт – цей вид замінника цукру також видобувають із органічної сировини. Нею може слугувати солома, кукурудза, мигдальне та вівсяне лушпиння, березова деревина, залишки від виробництва целюлози. За своїм складом ксиліт максимально схожий із сахарозою: його калорійність дорівнює 367,1 ккал в 100 г продукту. Глікемічний рівень ксиліту високий – він дорівнює 13. До корисних властивостей цього цукрозамінника можна віднести зміцнення загального стану організму та зниження рівня інсуліну в крові. Але більші ніж рекомендовано дози вживання ксиліту призводять до сильного метеоризму та діареї.
- Ще одним популярним видом підсолоджувача є цикламат. У 100 г даного продукту зовсім не міститься калорій, а його глікемічний індекс дорівнює 0. Хоча ця речовина набагато солодша, ніж звичайний цукор, і стійка до дії високої температури, вживати її в їжу заборонено. Дослідження продемоснтрували, що цикламат викликає ниркову недостатність.
- Сироп топінамбуру, що виробляється з однойменної рослини, також часто використовують як підсолоджувач. Його глікемічний індекс − 15, а в 100 г сиропу міститься 267 ккал. Хоча сироп топінамбуру й допомагає вивести з організму токсини, його надмірне вживання загрожує метеоризмом і сильними болями в кишківнику.
Що краще обрати: стевію чи еририт?
Ці два основні види цукрозамінника – одні з найпопулярніших серед клієнтів «Першого українського маркету хімічної сировини» ТМ. Обираючи між ними двома, звертайте увагу на такі деталі:
- Головний мінус еритротолу – це його висока вартість, а також недостатньо високий рівень солодкості цього цукрозамінника. Для приготування різних страв його потрібно взяти більше, ніж звичайного цукру-піску, тож фінансово це не дуже вигідно.
- Стевія ж набагато солодша за еритротол і цукор. Плюс до цього вона краще засвоюється та викликає менше побічних ефектів. До того ж продається вона в різному вигляді − від порошку до рідини й таблеток. Головний її недолік як підсолоджувача − це специфічний післясмак.
Еритротол купити в Україні просто та вигідно у «Першому Українському маркеті хімічної сировини» ТМ. У нас доступний до покупки тільки якісний цукрозамінник від перевірених виробників. Уточнюйте наявність на складі у наших менеджерів перед оформленням замовлення на сайті.