Молочна кислота

Молочна кислота та її застосування у промисловому виробництві
Що таке молочна кислота? Це речовина органічного походження (називають її ще 1-основною карбоновою кислотою). Молочна кислота існує у природі у вигляді 2 ізомерів (L і D), а також їх рацемічної суміші.
Основні характеристики молочної кислоти
У чистому вигляді ця речовина виглядає як безбарвна кристалічна маса. Її кристали відрізняються сильною гігроскопічністю, вони дуже добре розчиняються у спиртах та у воді, трохи гірше – в ефірах. Найчастіше молочна кислота продається у вигляді водних розчинів з різною концентрацією основної речовини. Виглядає такий розчин як наполовину прозора в'язкова рідина жовтуватого відтінку, її запах нагадує скисле молоко. У водних розчинах щільність молочної кислоти може бути різною. Наприклад, суміш з 40%-ним вмістом речовини відрізняється щільністю 1,0959 г/см³, а з 80%-ним вмістом – 1,1883 г/см³. Для кращого розуміння, щільність молочної кислоти в її первісному кристалічному стані дорівнює 1249 г/см³.
У процесі окислення молочна кислота розкладається - це відбувається при її прямій взаємодії з перекисом водню, киснем, азотною кислотою та деякими іншими видами хімічних речовин. У цьому випадку молочна кислота як вихідний продукт може трансформуватися у вуглекислий газ, оцтовий альдегід та кислоти – щавлеву, оцтову, піровиноградну та мурашину.
У своїй структурі молочна кислота містить 1 гідроксильну групу – її наявність характерно для спиртів. Тому ця речовина виявляє властивості спиртів у деяких випадках. Але в більшості з них цей хімікат яскраво виявляє свої кислотні властивості, тому молочна кислота здатна утворювати ефіри та солі, які називаються лактатами.
У чому міститься молочна кислота?
Міститься ця хімічна речовина в організмі тварин і людини в клітинах м'язових тканин. Синтезується молочна кислота в процесі розпаду глюкози – основного джерела енергії, що використовується у процесі фізичної та розумової діяльності. Поява в організмі надлишку молочної кислоти є причиною появи відчуття втоми та болю у м'язах.
Але організм людини здатний транспортувати надлишок молочної кислоти до печінки, де вона переробляється в глюкозу, а потім знову потрапляє у тканини м'язів. Цей метаболічний процес називається циклом Корі.
Крім людського організму, молочна кислота також міститься у звичних нам продуктах харчування:
• у молочній продукції (молоці, його сироватці, кисляку, йогурті, кефірі);
• квасі;
• різних хлібобулочних виробів.
Варіанти одержання молочної кислоти
Перш ніж купити молочну кислоту, варто розібратися в основних методиках її отримання. Є два основні способи синтезу цієї речовини для її використання у виробничих цілях: це синтетичний та ферментативний.
Синтетичний метод базується на проведенні реакції взаємодії між синільною кислотою (ціановоднем) та оцтовим альдегідом. На проміжному етапі взаємодії утворюється лактонітрил, а вже на наступному етапі обробки його піддають реакції гідролізу. Після проведення цих 2 етапів формується молочна кислота. Явним недоліком цієї технології є той факт, що отримана таким чином молочна кислота – це рацемічна суміш її L- та D-ізомерів.
Ферментативний метод отримання цієї речовини є кращим, так як його кінцевий продукт відрізняється більшою чистотою і вищою якістю. Як сировину для одержання молочної кислоти використовуються речовини, в яких міститься багато вуглеводів, а саме:
• кормова патока;
• кукурудза;
• сиропи на основі глюкози;
• меляса.
Будь-який з перерахованих вище компонентів підлягає процесу ферментації за допомогою дріжджових грибків. В результаті утворюються лактати – солі молочної кислоти, їх відновлюють до стану кислоти, а потім ще додатково очищають від домішок.
Молочна кислота: застосування у промисловій індустрії
Цей хімічний засіб широко використовується у виробничих цілях, переважно на підприємствах харчової промисловості. Молочну кислоту застосовують як харчову добавку комплексного типу під абревіатурою Е270. Головна функція молочної кислоти полягає в консервуючій та антиоксидантній дії. У яких продуктах молочна кислота міститься як харчова добавка? Це насамперед продукція переробки молока, потім хлібобулочні та кондитерські вироби, продукти, які отримують завдяки методам бродіння (квас, пиво тощо).
Також її застосовують при виробництві:
• продукції олійно-жирового комплексу – майонезів, соусів, сирів;
• консервів – овочевих, фруктових, м'ясних;
• безалкогольних та газованих напоїв.
Молочна кислота в продуктах має не те, що нейтральний вплив на організм людини часто вона навіть корисна, оскільки активно бере участь в обмінних процесах.
Навіщо використовують молочну кислоту ще? Вона затребувана в хімічній індустрії – на її основі виготовляють велику кількістькількість полімерних матеріалів. Знайшлося їй застосування також у шкіряному ремеслі, косметичній промисловості, електроніці та фармакологічній галузі, у виробництві барвників та чорнила. Молочна кислота для тварин корисна – її використовують як компонент кормів для тваринницького комплексу.
Молочну кислоту купити в Україні ви можете у будь-який зручний для вас час на сайті нашого інтернет-магазину. З усіх питань оплати та доставки замовлення звертайтесь до наших менеджерів – ми доставляємо товари по всій території України.