Етиловий спирт

Етиловий спирт, формулаякого С2H5OH – це одноатомний летючий спирт. Речовина схильна до швидкого займання, тому водні розчини з високою концентрацією етанолу вибухонебезпечні.

У звичайному стані етиловий спирт – це безбарвна та абсолютно прозора рідина. Вона відрізняється специфічним пекучим смаком та інтенсивним ароматом. При порівнянні однакової кількості води та етанолу саме етиловий спирт виявиться меншим за вагою.

Щодо взаємодії його з іншими речовинами, то етанол необмежено змішується та розчиняється у воді та іншими хімічними речовинами. Насамперед спирт, активно використовують як доступний за ціною розчинника різних видів речовин органічного походження.

Основні властивості етилового спирту:

  • Закипає при 78,4 градусах;
  • Щільність становить 0,7893 г/см³;
  • Замерзає при - 117 градусах;
  • Спирт плавиться при - 114,3 градусах.

У чистому вигляді етанол має нейтральну реакцію, його харчовий вигляд відрізняється слабокислою реакцією, оскільки до складу входять органічні кислоти.

Етиловий спирт – цепотужний депресант, до його вживання варто підходити дуже обережно.

Етиловий спирт: де використовуєтьсядана речовина

Етанол є одним із основних компонентів алкогольних напоїв. На підприємствах харчової промисловості етиловий спирт використовується як харчова добавка під абревіатурою Е1510, а також якконсервантдля кондитерських, хлібобулочних виробів та розчинник для приготування ароматичних композицій.

Етанол (його ще називають метилкарбінол) регулярно застосовується як паливо для побутових опалювальних пристроїв, туристичних пальників, ДВЗ. На його основі виробляються компоненти бензину, а також ракетне та моторне паливо найвищої якості. Завдяки його застосуванню підвищується якісний рівень бензину та розширюються паливні ресурси.

На підприємствах хімічної галузі етиловий спирт 96% концентрації використовують для:

  • синтезу різних речовин;
  • Виготовлення незамерзаючих автомобільних рідин з охолодним ефектом;
  • Створення рідин для миття скла;
  • Виготовлення популярних засобів побутової хімії (для очищення сантехніки та скла, репелентів).

У медичній сфері використовують як антисептичний препарат та екстрагент, а також як розчинник лікарських препаратів. Саме на його основі готуються настойки цілющих рослин, у яких етанол грає роль консерванту. Також підходить етиловий спирт для дезінфекції медичного інструментарію, тому що він не лише знезаражує робочі поверхні та шкіру рук, а й підсушує їх.

Крім вищенаведених варіантів використання етанолу він також застосовується як:

  • Основного компонента зігріваючих компресів;
  • піногасника при подачі кисню у системі штучної вентиляції легень;
  • фізичного охолоджувача шкірних покривів при сильній лихоманці;
  • Частини суміші для загального наркозу при нестачі спеціалізованих препаратів.

Додатково етиловий спирт купити рекомендується як наповнювач для термометрів.

У парфумерно-косметичній сфері етанол виступає як розчинник – це обов'язковий компонент туалетних вод, парфумів, дезодорантів, гелів для душу, шампунів та зубних паст з ароматизаторами.

Особливості промислового виробництва етилового спирту

Виготовлення етанолу у великих кількостях здійснюється 2 способами: хімічним та мікробіологічним. Джерелами цієї речовини при мікробіологічному способі є натуральні рослинні компоненти, в яких міститься велика кількість вуглеводів.

Саме метод спиртового бродіння - це найдавніший спосіб одержання даної речовини, на такий етиловий спирт ціна нижча, ніж промисловий. Його принцип полягає у впливі на органічну сировину з високим вмістом вуглеводів бактерійних та дріжджових ферментів. У готовий розчин, який одержують на виході, входить до 15% етанолу, так як при його більшій концентрації дріжджі втрачають ефективність. Надалі отриманий етиловий спирт очищають і створюють його велику концентрацію шляхом дистиляції.

Цей процес складається з кількох етапів:

  • Підготовки та подрібнення сировини;
  • варіння та оцукрювання матеріалу;
  • Стимуляції роботи дріжджових грибів;
  • Зброджування готової сировинної суміші;
  • Вилучення етанолу з браги з його подальшим очищенням.

У промислових масштабах використовується виробництво етанолу методом гідратації етилену. Воно складається з наступних етапів:

  • Підготовки сировинного матеріалу;
  • Його ферментації;
  • Бродіння готового розчину;
  • Брагорефікації.

Спирт, отриманий у такий спосіб, містить етиловий спирт 96% концентрації, воду та інші домішки. Від концентрації у розчині домішок залежить підсумкова категорія етанолу.

Промислове виробництво етанолутакож має на увазі обробку сировини з високим вмістом целюлози шляхом гідролізу. Гідратація етилену відбувається 2 варіантами:

  • Прямим – реакція гідратації проходить при тиску 7 Мпа і температурі 300 °C. Прискорювачами цієї реакції виступають гірський льон, активоване вугілля або фосфорна кислота, яку попередньо поміщають на силікагель;
  • непрямим – у процесі реакції формується ефір, і надалі проводиться його сольволіз за допомогою води при тиску 3,5 МПа та температурі 80-90 °С.

Додатково варто згадати необхідність очищення отриманого в результаті проведення реакції гідролізу або спиртового бродіння етанолу. Що один, що інший спосіб не гарантує отримання на 100% чистого етилового спирту, в ньому обов'язково будуть домішки, яких слід позбутися. Для цього застосовується методика фракційної перегонки, яка позбавляє розчин від важких органічних частинок та легколетких фракцій.

Що цікаво, для отримання етилового спирту, формула якого буде практично без частинок води, використовують мідний купорос або негашене вапно. До складу цих речовин входять сполуки, які поглинають частинки води, або вступають з нею в активну хімічну реакцію.

Сировина для промислового виробництва етанолу

Технічний варіант цієї речовини синтезується з газів, що містяться в деревині, етилені та відходів від виробництва целюлози. Саме цей вид метилкарбінолу застосовується на виробництві. Для використання у медицині, на підприємствах харчової та парфумерно-косметичної галузі застосовується етанол, отриманий із харчової сировини.

Особливо цінною сировиною для отримання етилового спирту 96% міцності єзерновікультури та картопля (у них міститься багато крохмалю), а також цукрова тростина та цукрові буряки – у них є достатня кількість цукру, необхідного для організації процесу спиртового бродіння.

Звична нам картопля – це одне з найкращих та найдоступніших натуральних джерел етилового спирту. Навіть у порівнянні із зерновими культурами картопля набагато вигідніше використовувати – з неї вийде втричі більше спирту. Для цієї мети найкраще підходять не кормові, технічні сорти картоплі, вони відрізняються:

  • Стійкістю до тривалого зберігання;
  • Високою концентрацією крохмалю;
  • Стійкістю до різних захворювань;
  • Високим урожаєм.

Зернові культури також використовують для отримання етилового спирту. З них отримують солод, який застосовують у процесі оцукрювання крохмалю. Також їх безпосередньо переробляють на спирт - ідеально для синтезу етанолу використовувати жито, овес, просо, ячмінь, а також кукурудзу та пшеницю.

Окремо варто згадати, що якість сировини, яка використовується для отримання етанолу, не підлягає регламентації. Але краще додатково перевірити рівень його крохмалистості для отримання бажаного результату – він відрізняється для різних видів зернових культур:

  • Просо - 51-70%;
  • Пшениця - 49-73%;
  • Ячмінь - 45-68%;
  • Овес - 24-64%;
  • Рис - 48-68%;
  • Кукурудза - 61-83%;
  • жито – 55-73%.

Ще одним видом сировини, яка активно використовується для отримання етилового спирту, є меляса. По суті, це відходи від роботи підприємств цукробурякової галузі, і мають вони вигляд в'язкої темно-коричневої рідини. Використовують мелясу не тільки для виготовлення етанолу, але і дріжджів та інших продуктів бродіння.

Одним з найважливіших компонентів, що беруть участь у цьому виробничому процесі, є вода, адже вона використовується в дуже великих обсягах. І від її складу – бактеріочистоти, окислюваності та жорсткості залежить кінцевий результат процесу.

Виділяють 3 типи жорсткості води: некарбонатну, карбонатну та загальну. У першій присутніз'єднання кальціюі магнію, які не випадають в осад, у другій вони формують осад, а в загальній присутні тільки солі вищезгаданих хімічних елементів.

Що стосується окислюваності, то це процес реакції взаємодії води з частинками, що окислюють. Вона відображає рівень вмісту у воді органічних компонентів. Бактеріальна чистота – це показник наявності кишкових бактерій у воді та кількості мікроорганізмів на 1 мл води. Для виготовлення етилового спирту небажано використовувати воду з високим рівнем лужності та жорсткості.

Етиловий спирт: технологія виробництваз використанням хімічних сполук

Не можна не згадати про те, що сучасний процес отримання етанолу у великих обсягах не обходиться без використання різних видів хімічних речовин.

Наприклад, процес взаємодії деревини з водою з її подальшим бродінням неможливий без застосування сірчаної або соляної кислоти, які необхідні для очищення дріжджів. Саме соляна кислота дозволяє отримати розчин з 30%-ною концентрацією в ньому цукру. Але, на жаль, вона відрізняється згубною корозійною дією на обладнання, а ось сірчана кислота не має його. Також ці 2 види кислот допомагають досягти потрібного рівня рН у розчині та ефективно пригнічують згубну мікрофлору.

Застосування формаліну є особливо доцільним при переробці цукру сирцю, а також у процесі дезінфекції елементів робочого обладнання. Також у ролі дезінфектанту застосовується мурашина кислота, яка в природних умовах входить до складу меляси на рівні 0,05-1,23%.

У процесі розведення в меласному суслі чистої культури дріжджів рекомендується використовувати поживні солі та інші корисні види хімічних сполук, такі як ортофосфорна кислота, сечовина, сульфат амонію і діамонійфосфат. Вони необхідні як для харчування дріжджових культур, але й виробництва етанолу методом гідратації етилену.

При необхідності отримати абсолютний спирт з мінімальною кількістю води, варто використовувати сульфат міді – він зв'язує частинки води. Ця реакція відбувається при взаємодії нагрітого спирту та прожареного мідного купоросу. Крім цього компонента, для дегідратації етанолу використовують і бензол для здійснення метолу азеотропного дистилювання. Він дозволяє прибрати зайву воду з розчину, але за умови, що розчин міститься не менше 80% чистого спирту.

Промислове виробництво етанолу– це складний поетапний процес, який вимагає не лише дотримання строгого алгоритму дій, наявності відповідної технічної бази, а й застосування високоякісної натуральної сировини та додаткових хімічних сполук.

Для отримання на 100% бажаного результату необхідно підходити до промислового виробництва етанолу з усім ступенем відповідальності, тільки в цьому випадку ви отримаєте якісний продукт.

Використання етилового спирту у виробництвіта його класифікація

Якщо ви думали, що під назвою етанол ховається 1 вид продукту, ви глибоко помиляєтеся. Його застосовують у різних сегментах промисловості, і що добре для підприємств харчової промисловості, то не зовсім підходить для медицини та хімічних підприємств, і навпаки.

Етанол буває різних сортів, і його види застосовуються абсолютно у різних цілях. Етиловий спирт купити у Києві ви можете у вигляді:

  • Сирця - його одержують у процесі перегонки через спеціальні апарати зброди сировини. Це класичний вид спирту з міцністю приблизно 88%, але в ньому є велика кількість сивушних масел та інших видів органічних включень.
  • Ректифікат - це спирт-сирець, який пройшов процедуру очищення. У такому вигляді етанолу міститься мінімально кількість шкідливих частинок, а міцність спирту становить до 96%.
  • Питного спирту – підходить такий етиловий спирт для дезінфекції, також він застосовується у процесі виробництва ліків на фармацевтичних підприємствах та створення різних видів алкогольних напоїв. У чистому вигляді його не використовують, тому що є ризик обпалити слизові оболонки – міцність такого спирту становить 95%.

На етиловий спирт ціна залежить від типу сировини, з якої його виготовляють, він буває:

  • зерновий - на його основі готують віскі;
  • Винний - він служить базою для виготовлення коньяку та бренді;
  • Картопляний - його не використовують для виготовлення спиртних напоїв.

Що ж до технічного спирту, він буває 2 видів – А і Б. Марка А виготовляється з гідролізних субстратів, і концентрація етанолу у ній щонайменше 95%. Щодо марки Б, то концентрація в ній спирту трохи менша – 94%, і виготовляють її із лугів.

Ви можете етиловий спирт купити в Києві ректифікованого типу, згідно зі стандартами ТУ він ділиться на кілька категорій, а саме:

  • 1 сорт – у ньому міститься не менше 96% етилового спирту з мінімальною кількістю лугу та сухого залишку. З нього виробляється алкогольна продукція. Джерелами цього сорту спирту є меляса, цукрові буряки, зернові культури та картопля.
  • Найвищого ступеня очищення - концентрація в ньому етанолу становить 96,2%. Це найпопулярніший сорт спирту, який використовується на підприємствах харчової промисловості. Для цього етилового спирту технологія виробництва аналогічна до виготовлення спирту 1 сорту.
  • «Екстра». До його складу входить не менше 96,2% чистого етанолу з мінімальною кількістю сивушних олій та альдегідів. Це популярна основа для виробництва горілки середнього рівня, це єдиний вид спирту, який масово використовують в електронній промисловості. Найчастіше його виготовляють із суміші картоплі та зернових культур, рідше – лише із зерна.
  • "Базис" - концентрація в ньому етилового спирту становить від 96%. Для його виготовлення використовують різні пропорції зерна та картоплі (рівень крохмалю в ньому має бути не меншим за 60%). Такий етиловий спирт на виробництві в Україні задіяно при виготовленні горілки середнього цінового сегменту.
  • «Люкс». Джерелами цього виду етилового спирту є також зернові культури та картопля (з рівнем крохмалю не менше 35%). Цей вид спирту проходить багатоступінчасту систему фільтрації, адже його використовують для виробництва горілки преміум класу.
  • «Альфа» – цей вид спирту виготовляється виключно із зернових культур та проходить ретельну систему фільтрації. Концентрація етанолу у ньому становить від 96,3%, його використовують для виготовлення найдорожчих алкогольних напоїв у світі.

Також варто згадати ще кілька видів етанолу, які використовуються у промисловості, а саме:

Целюлозний етанол – його називають гідролізним спиртом. Використання етилового спирту у виробництві можливе під час виготовлення бензину. Видобувають його шляхом гідролізу целюлози, яка є відходом діяльності підприємств лісової промисловості. З 1т деревини можна отримати до 200 л етанолу.

  • Промисловий етанол - його використовують для виготовлення палива та як високоефективний розчинник. Фортеця цієї речовини становить 96,5%. Щоб можна було відрізнити його від звичайного спирту, його візуальної ідентифікації фарбують.
  • Денатурований спирт - концентрація етанолу становить 88%, також у ньому міститься досить велика кількість додаткових домішок. В основному, його використовують у промислових цілях – для обігріву та освітлення, а також для лабораторних потреб та на підприємствах парфумерно-косметичної промисловості. Джерелами цього виду спирту є спиртові відходи різних виробництв, у складі яких є барвники та денатуранти.
  • Якісний спирт міцністю 96-96,5% - саме його застосовують на підприємствах харчової промисловості та для виготовлення доглядової косметики.
  • Абсолютний етанол – це ультрачистий вид спирту, концентрація активної речовини у ньому становить майже 100%. Такий етиловий спирт виробництва України використовують для виготовлення аерозольних спреїв у фармацевтичній галузі. Отримують його шляхом перегонки водного спирту, у результаті у ньому практично повністю відсутні частки води.

Також не можемо упустити можливості розповісти вам про ФГЕС – фракцію головної етилового спирту. Вона формується в процесі одержання спирту ректифікованого на основі харчової сировини. Виглядає головна фракція як абсолютно прозора рідина без домішок та осаду. Іноді вона відрізняється зеленуватим або жовтуватим відтінком.

У нас ви можете етиловий спирт купити різні види і за найдоступнішою ціною. За більш детальною консультацією звертайтесь до наших менеджерів онлайн або за номером телефону, вказаним на сайті.