Що таке сорбіт та для чого він потрібен?

До раціону більшості людей як в нашій країні, так і в цілому світі, входить цукор. Але якщо для одних споживачів наявність його в продуктах харчування не становить ніякої загрози, то іншим доводиться готувати їжу чи виготовляти її з використанням цукрозамінників.

Основними показаннями до відмови від вживання цукру є підвищення його вмісту в крові або інші медичні протипоказання. Також часто від нього відмовляються в процесі боротьби із зайвими кілограмами та для покращення загального стану шкіри, зубів та поліпшення роботи серцево-судинної системи.

На ринку представлені замінники цукру як натурального, так і синтетичного походження. Якщо до штучних відносять ацесульфам калію, сахарин, аспартам, сукралозу та цикламат натрію, то до органічних – еритрит, стевію, фруктозу, ізомальт та сорбіт. І саме з сорбітом, як із цукрозамінником, ми познайомимося ближче.

Що насправді являє собою сорбіт?

Ця популярна на підприємствах харчової промисловості домішка відома під назвою сорбіт Е420. Це речовина натурального походження, володіє підсолоджуючим ефектом і випускається у вигляді порошку, гранул та розчину з 70%-ю концентрацією активної речовини. Також сорбіт називають сорбітолом та деколи глюцитом.

Окрім самостійного використання, сорбіт може входити до складу речовин-комплексних цукрозамінників. Його успішно використовують для заміни цукру уже десятиліттями, і безпечність використання має офіційне наукове підгрунтя.

Що важливо, сорбіт – це речовина, яка існує в природі. Вона міститься у багатьох ягодах та фруктах – абрикосах, персиках, сливах, грушах, яблуках, винограді, терені і дерені, у водоростях, червоній горобині та сухофруктах. Також сорбіт виробляється клітинами людського організму в процесі метаболізму.

Що цікаво, природним замінником цукру є не вуглевод, а 6-атомний спирт. Сорбіт – це твердий гігроскопічний матеріал, жовтуватого або білого кольору та кристалічної текстури. Він, принаймні, в 2 рази менш солодкий, ніж звичайний кристалічний цукор, і не має характерного присмаку та запаху.

У сорбіту є така характерна особливість, порівняно із іншими видами цукрозамінників – він залишає відчуття легкої прохолоди в ротовій порожнині. Ця речовина добре розчиняється у воді, і зберігає властивості навіть при кип’ятінні. Саме тому сорбіт є настільки популярним у кулінарії та кондитерській справі – він не шкодить здоров’ю й надає готовій їжі такого бажаного солодкого присмаку.

У сорбіту низький глікемічний індекс, і для його засвоєння організму не потрібно додатково виробляти інсулін. Цей компонент дозволено використовувати для приготування діабетичних продуктів харчування.

Калорійність цього виду цукрозамінника на 64 % менша, ніж сахарози. Максимально допустима одноразова доза сорбіту для людини складає 40 г, оптимальною ж є доза в 15 г.

Корисні властивості сорбіту

Які ж переваги має використання цього цукрозаміннику? По-перше, він є універсальним, а також не токсичним, має збалансований склад зі зниженою кількістю калорій. Організм людини здатен засвоювати 98% об’єму сорбіту з високою поживною цінністю.

Вживання сорбіту замість цукру позитивно впливає на здоров’я та самопочуття людини, а саме:

  • нормалізує роботу органів шлунково-кишкового тракту та збалансовує склад мікрофлори кишківника
  • позбавляє закрепів;
  • очищує печінку від токсинів та має легкий жовчогінний ефект;
  • має діуретичний ефект, лікує хвороби органів видільної системи (нирки, сечовий міхур);
  • посилює виділення шлункового соку, що на загал покращує процес травлення;
  • перешкоджає утворенню в організмі кетонових тіл;
  • не є поживним середовищем для розмноження патогенної мікрофлори в ротовій порожнині;
  • сприяє більш економному використанню запасів вітамінів групи В у організмі.

Головна перевага використання сорбіту полягає в тому, що це не вуглевод, тому його можна вживати в їжу навіть на дієтах низьковуглеводного типу.

Сорбіт також можна знайти у складі засобів із догляду за шкірою – він допомагає позбавитися лущення, сухості та надмірного свербежу. Ізотонічний розчин цукрозамінника – незамінний помічник для допомоги людям у шоковому стані та при сильній інтоксикації алкоголем. Розчин сорбіту здатен швидко відновити запаси рідини в організмі при сильному зневодненні.

Додавання сорбіту в продукти харчування покращує їх колір, смак, текстуру, а також дозволяє подовжити терміни їх зберігання та на довший період утримати всередині них вологу.

Сфери застосування сорбіту

Частіше за все цей вид цукрозаміннику використовують у кулінарії та на підприємствах харчової промисловості. Сорбіт виконує функції не тільки замінника цукру, а ще й вологовтримувача, емульгатору та текстуратору в процесі роботи з рибою та м’ясом.

Цю речовину активно використовують при виготовленні:

  • товарів для діабетиків;
  • кисломолочної продукції (сирів, йогуртів);
  • слабоалкогольних та безалкогольних напоїв;
  • різних сортів пива;
  • консервів на основі фруктів та овочів;
  • солодощів – мармеладу, пастили, цукерок, шоколаду, варення та повидла, різних видів хлібобулочних виробів та випічки.

Що стосується використання сорбіту для приготування джемів, повидла, різних видів варення – це можливо лише завдяки стійкості речовини до дії високої температури. Від заміни цукру на сорбіт процес приготування варення зовсім не змінюється. Кількість сорбіту в готовому виробі залежить, у першу чергу, від ступеня солодкості ягід та фруктів. Для кислих сортів його знадобиться більше, для солодших – менше.

Сорбіт, на відміну від цукру, надає виробам більшої привабливості забарвленню, а смак стає набагато яскравішим. До того ж, цей цукрозамінник є низькокалорійною, дієтичною домішкою. Особливо варто звернути на нього увагу тим людям, які хочуть обмежити вживання звичайного кристалічного цукру. Його навіть рекомендують використовувати в якості підсолоджувача під час вагітності.

Окрім кулінарії, сорбіту також знайшлося застосування у фармацевтиці та медицині. Його використовують у процесі виготовлення лікарських препаратів. Сорбіт виконує роль наповнювача – завдяки його дії виробники ліків надають текстури пастам, кремам, мазям, капсулам з желатину, сиропам, вітамінам та проносним засобам. Зокрема, сорбіт входить до складу аскорбінової кислоти.

Сорбіт володіє лікувальним ефектом – з його допомогою лікують різноманітні захворювання сечостатевої системи та органів шлунково-кишкового тракту – холецистит, гостру ниркову недостатність, коліт, закрепи. Цей цукрозамінник допомагає швидше відновитися після хірургічного втручання та виводить шлаки з організму. Використовують сорбіт при зондуванні та тюбажі. Особливо рекомендується його вживання при:

  • уремії;
  • ожирінні;
  • проблемах з зубами та ротовою порожниною;
  • хворобах серцево-судинної системи;
  • цукровому діабеті;
  • набрякові легенів;
  • уремії;
  • підвищеному очному тискові.

Використовують сорбіт і для виготовлення різних видів засобів із догляду за волоссям, шкірою тіла та обличчя. Його ви можете знайти у складі декоративної косметики, шампунів, гелів для душу, засобів для вмивання обличчя, зубних пастах, кремах тощо.

Побічні ефекти від використання сорбіту

Використання людиною будь-яких речовин не може бути безконтрольним та необмеженим, і сорбіт не є винятком із правил. Лікарі не забороняють вживати цей вид цукрозаміннику, він офіційно дозволений до застосування в багатьох країнах світу. Але не варто ним зловживати – сорбіт не повинен використовуватися у їжі та напоях кожного дня. Якщо протягом 4 місяців ви регулярно вживали цю речовину у якості замінника цукру, то варто зробити невелику перерву. Після того, як на деякий час ви виключите сорбіт із раціону, можна знову повертатися до його вживання.

Оптимальна денна доза сорбіту для 1 людини не перевищує 20 г. Допустиме також вживання 30-40 г цієї речовини, але не кожного дня, а з невеликими перервами. Варто пам’ятати про те, що велика кількість цієї речовини також міститься в продуктах харчування промислового виробництва – кондитерських виробах, соках, м’ясному фарші та напівфабрикатах. Тому денну норму споживання сорбіту варто визначати з урахуванням концентрації цієї речовини у вищезгаданих продуктах, якщо ви вживаєте їх в їжу.

Неконтрольоване вживання сорбіту може призвести до виникнення побічних ефектів, таких, як знесилення, алергічна реакція, проноси, шлункові болі, нудота, запаморочення, метеоризм, затримка сечовипускання, невропатія, тахікардія. Цього не станеться, якщо ви вживатимете сорбіт згідно вищевказаних рекомендацій.

Незважаючи на те, що сорбіт є досить безпечним замінником цукру, до його вживання в їжу є також ряд протипоказань. Серед них:

  • такі захворювання органів ШКТ, як коліт, синдром подразненого кишківника, жовчокам’яна хвороба та водянка;
  • непереносимість фруктози;
  • підвищена чутливість до сорбіту.

Що стосується вживання вагітними жінками сорбіту, тут теж потрібно бути максимально обережними. Під час вагітності та лактації цей компонент може спровокувати у жінок діарею, сильний метеоризм та загальну слабкість. Вживання сорбіту в цей період може бути доцільним лише у тому випадку, коли не є можливим вживання звичайного цукру.

Також не варто ризикувати та додавати сорбіт в їжу дітям, яким ще не виповнилося 12 років. До цього віку їм бажано вживати звичайний цукор, який необхідний для нормального розвитку їхнього організму. Саме той цукор, до якого ми всі звикли, здатен оптимально засвоюватися дітьми та витрачатися в більшості на вироблення життєвої енергії. Виняток з цього правила становлять діти з діагнозом цукровий діабет. Їм якраз потрібно вживати не цукор, а його замінник – сорбіт, бо він має низький глікемічний індекс.

Що стосується людей похилого віку, то їм варто в індивідуальному порядку проконсультуватися з лікарем стосовно використання сорбітолу в процесі приготування їжі. Оскільки в більшості випадків такі пацієнти страждають закрепами, сорбіт допоможе вирішити цю проблему без вживання спеціальних лікарських препаратів. Однак, якщо такої проблеми немає, краще не захоплюватися вживанням сорбіту – він може навпаки, порушити нормальну роботу кишківника та інших органів ШКТ.

Чим відрізняється сорбіт від інших цукрозамінників?

Окрім сорбіту, на ринкові представлені й інші види цукрозамінників – ксиліт, аспартам, фруктоза? Чим ж вони відрізняються між собою чи всі вони безпечні для здоров’я людини? Давайте порівняємо сорбіт з кожною із цих харчових домішок окремо.

Сорбіт та ксиліт

Якщо говорити про сорбіт та ксиліт, то ксиліт – це п’ятиатомний спирт, який відрізняється від сорбіту інтенсивним антикарієсним ефектом. Саме тому його можна знайти в складі жувальних гумок. Ксиліт також можна застосовувати в діабетичному харчуванні, він має менш виражений проносний ефект. Суттєвий мінус його використання полягає в високій калорійності. Якщо вибирати вид цукрозаміннику для дієтичного низькокалорійного харчування, то ксиліт для цього зовсім не підходить – варто використовувати сорбіт. Але на загал, що сорбіт, що ксиліт – це харчові домішки натурального походження, які при вживанні в їжу у помірній кількості не викликають алергічних реакцій та побічних ефектів.

Сорбіт і аспартам

Порівнюючи сорбіт харчовий з аспартамом, варто сказати, що останній є синтетичним цукрозамінником, а сорбітол – органічним. Обидві ці речовини є альтернативою звичайному цукрові, вони є низькокалорійними, дозволеними для використання при виготовленні діабетичної продукції та не мають негативного впливу на зубну емаль. Варто враховувати той факт, що сорбіт має менший коефіцієнт солодкості у порівнянні з аспартамом. Аспартам взагалі не має глікемічного індексу – він дорівнює 0, а також його не можна використовувати в процесі термічної обробки продуктів харчування – він втрачає при нагріванні корисні властивості.

В їжу аспартам вводиться в мінімальній кількості, і такі продукти харчування не мають тривалого терміну зберігання.

Сорбіт і фруктоза

Якщо порівнювати фруктозу з сорбітом, варто сказати, що обидві речовини є абсолютно натуральними. В природі вони входять до складу фруктів та ягід. Але саме сорбіт має беззаперечну перевагу перед фруктозою. Сорбіт має менший коефіцієнт солодкості у порівнянні з фруктозою, а також нижчий глікемічний індекс та містить менше калорій, ніж фруктоза. На відміну від неї, сорбіт не шкодить зубній емалі, не провокує розвиток карієсу та захворювань ясен.

Фруктозу та сорбіт можна використовувати в якості підсолоджувача для термічної обробки продуктів – вони не розпадаються під дією високої температури. Що стосується фруктози, то вона має набагато приємніший смак та аромат, ніж сорбіт. Однак у неї є і мінуси:

  • надмірне вживання фруктози провокує збої у роботі печінки;
  • фруктоза посилює відчуття голоду;
  • надмір фруктози в раціоні призводить до системних порушень процесів метаболізму в організмі людини.

Якщо ви обираєте між такими видами підсолоджувачів, як фруктоза та сорбіт, то варто віддати перевагу саме сорбітові. Його підсолоджуюча дія набагато сильніша, ніж фруктози, він не підвищує рівень цукру в крові, що дуже важливо для людей з цукровим діабетом.

Зловживати використанням фруктози не варто, це призведе до утворення надлишку цієї речовини в організмі, який осідатиме на печінці і провокуватиме розвиток ожиріння у людей різного віку.

Тому саме сорбіт вважається одним з найкращих та найбезпечніших замінників цукру. Його часте використання навіть у домашніх умовах супроводжене малою кількістю ризиків, однак навіть з такою безпечною речовиною, як сорбіт, потрібно теж бути обережним.

Не перевищуйте рекомендовану дозу цього цукрозаміннику, щоб звести до мінімуму негативні моменти. Якщо ви хворі на цукровий діабет, то кожні 4 місяці варто робити перерви у використанні даного підсолоджувача. Якщо ви використовуєте сорбіт для схуднення та зменшення загальної кількості цукру в раціоні, пам’ятайте, що це не панацея і не лікувальний препарат. Сорбіт – це всього-на-всього харчова домішка, яка лише підсолоджує їжу і дає можливість відмовитися від вживання кристалічного цукру.

Сорбіт купити для використання вдома чи на власному виробництві тепер не складно. Знайти його за доступною ціною та замовити онлайн вигідно в нашій компанії. Рекомендуємо кожному, хто хоче позбавитися цукрової залежності, хоча б на декілька тижнів відмовитися від вживання цукру на користь сорбіту.