Глутамат натрію: що це і з чим його їдять

Що таке глутамат натрію Е621? Це нова хімічна речовина була вперше синтезована в Токіо ще на початку ХХ століття вченим Ікеда Кікунае. Спочатку японці для природного посилення смаку приготовленої їжі використовували свіжий екстракт морських водоростей, в якому і міститься глутамінова кислота. Однак, оскільки з водоростей синтезувати досить складно і довго, вчені змогли отримати цю речовину під час ферментації вуглеводів.

Саме тоді світові став відомий такий хімічний компонент як глутамат натрію. На упаковках з продуктами харчування його можна побачити під абревіатурою Е621.

Чи є користь від вживання цієї добавки?

Що цікаво, хоч ця речовина і є штучно синтезованою, вона приносить деяку користь для людського організму. Наприклад, медики радять вживати добавку пацієнтам, які лікуються від гастритів зі зниженим рівнем кислотності шлункового соку.

Глутамат натрію бере участь у процесі синтезу глютатіону компоненту, який відповідає за зміцнення імунної системи. Цю речовину за рекомендацією лікарів додають до раціону харчування хворих на гіпертонію, оскільки в цьому випадку додавання в їжу звичайної кухонної солі значно обмежується.

Лікарські препарати на основі глутамату натрію використовують для лікування різних хвороб ЦНС. Окрім того, ця харчова добавка дозволяє нейтралізувати згубну дію аміаку на внутрішні органи, розщеплюючи його на безпечні компоненти.

Глутамат натрію: шкідливий чи ні?

Незважаючи на деякі корисні властивості, використовувати добавку потрібно дуже обережно. Хоч глутамат натрію і застосовують для посилення смакових якостей продуктів, варто уважно стежити за його концентрацією в них. Якщо використовувати добавку як замінник звичайної солі або як компонент харчових концентратів, то граничний її зміст має бути на рівні 5 тисяч мг на 1 кг. Якщо мова йде про готові страви, тут цифра трохи інша до 10 тисяч мг на 1 кг. Якщо ж цифри, зазначені виробником, не відповідають нормам, купувати таку продукцію не рекомендовано. Найчастіше глутамат натрію Е621 входить до складу м'ясних і рибних консерв, готових концентрованих супів, соусів, приправ, чіпсів і сухариків.

Синтетична версія глутамінової кислоти, на відміну від натуральної, має деякі токсичні властивості. Особливо не рекомендловано вживання цієї добавки дітям, оскільки вона може викликати у них сильне звикання. Звичайна їжа для них стає прісною і позбавленою смаку, зникає апетит.

Вченими встановлено, що за невеликої концентрації харчова добавка Е621 нешкідлива для здоров'я людини, а тому її можна застосовувати для отримання нових відтінків смаку звичних продуктів харчування.

В Україні глутамату натрію дозування за встановленими нормами дорівнює 10 г на 1 кг продукції. Для виготовлення продуктів харчування дітям віком до 3-х років вона не застосовується. Для дорослих норма вживання Е621 на 1 кг ваги дорівнює 1,5 г, для підлітків 0,5 г. Добова доза вживання в їжу глутамату натрію не повинна перевищувати 9 г.

Чи можна взагалі відмовитися від вживання глутамату?

Ця харчова добавка дозволяє надати звичним продуктам зовсім інший смак. Наприклад, білковий в тих продуктах, де його немає зовсім. І іншими, більш натуральними видами спецій замінити її неможливо.

Але, по можливості, все ж варто вживати речовину в її натуральному вигляді. Природна глутамінова кислота міститься в таких продуктах харчування як:

• морепродукти водорості, різні види молюсків, краби;

• сири;

• м'ясні продукти бекон, шинка, курятина, яловичина та свинина;

• овочі й бобові культури.

Пам'ятайте, що на 100% відмовитися від вживання в їжу натуральної глутамінової кислоти неможливо. Вона входить до складу практично будь-якого з існуючих білків натурального походження, і її концентрація може варіюватися від 10 до 40% від загальної маси всіх компонентів.

У багатьох популярних продуктах харчування її набагато більше, ніж зазвичай рекомендовано лікарями для вживання в їжу. Наприклад, добавки Е621 в 100 г улюбленого в багатьох країнах світу пармезану міститься приблизно1 680 мг.

Уже багато міфів навколо шкоди цієї харчової добавки давно розвінчані, і навряд в подальшому виробники продуктів харчування зможуть відмовитися від неї.