Топ-10 найбільш поширених харчових добавок Е: так вони безпечні для здоров'я людини

ТОП-10
найбільш поширених харчових добавок: чи безпечні вони для здоров'я людини
Чи завжди ви уважно
вивчаєте етикетку свого улюбленого печива, газованої води, чіпсів або
плавленого сиру? У більшості випадків ми автоматично кладемо їх в кошик, не вдивляючись
у склад продукції, яку купуємо.
Давно вже всім зрозуміло,
що в продуктах харчування, виготовлених промисловим шляхом, міститься мінімум
натуральних живих інгредієнтів. Всі втрати виробники намагаються приховати за
допомогою стабілізаторів, емульгаторів, підкислювачів, підсолоджувачів і
консервантів. Як результат, звичайна сосиска або булочка може виявитися
справжньою хімічної бомбою.
Харчові добавки бувають
різними − і корисними, і небезпечними, тому варто більш детально ознайомитися з
тими компонентами, які найчастіше входять до складу продуктів харчування. Чи настільки вони шкідливі для здоров'я людини,
як може нам здаватися, і для чого їх взагалі використовують в харчовій
промисловості?
Глутамат
натрію
Ця харчова добавка є
однією з найбільш впізнаваних споживачами
та
найбільш неоднозначною за своїм впливом на людину. У складі продуктів
харчування вона вказується під абревіатурою Е621.
Її додавання надає їжі
новий відтінок смаку, який отримав назву «умамі». Глутамат натрію можна купити за низькою
ціною навіть онлайн, тому цю добавку виробники масово додають в фастфуд,
консерви, суміші спецій, локшину швидкого приготування, чіпси й сухарики, а також в бургери.
Ця харчова добавка вже
давно отримала свою назву «тихий вбивця». Вважається, що вона згубно впливає на
роботу головного мозку, погіршує зір, призводить до виникнення стійких
алергічних реакцій. Але насправді це не так − погано впливає глутамат натрію тільки на
тих людей, у кого є чутливість до впливу цієї добавки.
Мова не йде про масовий геноцид людей
або виникнення
сильної залежності від
цієї харчової добавки. Тому негативний
вплив глутамату натрію на здоров'я людини занадто перебільшено.
Ізофлавони
сої
Особливо сподобалася ця харчова добавка
вегетеріанцям
й веганам, оскільки в цьому сорті бобових вони знайшли
природний замінник м'яса. За вмістом білка сою цілком можна порівняти з рибою та м'ясом, вона прискорює втрату ваги й знижує концентрацію холестерину в крові.
Але протипоказання щодо її вживання також є. До
складу цих бобів входять
ферменти, які негативно впливають на організм людини при вагітності та порушують процес розвитку ендокринної
системи у дітей. Більш того, соєві ізофлавони за своїм складом нагадують
естрогени, жіночі статеві гормони. Тому в чистому вигляді їх не рекомендовано вживати, якщо ви не на 100% впевнені
в тому, що у вашому організмі відсутні пухлини будь-якого походження.
Кукурудзяний
сироп
Кукурудзяний сироп − це натуральний і високоефективний
загущувач і підсолоджувач. Він надає готовим виробам ніжність і дозволяє їм більше
часу залишатися свіжими й
не засихати.
Найчастіше цю
харчову добавку додають до хлібобулочних виробів, спецій, безалкогольних напоїв і фастфуду. В цьому сиропі міститься доволі велика кількість натурального цукру − фруктози, тому з його вживанням слід бути
вкрай обережним.
Глютен
Глютен, або його ще
називають клейковиною, −
це складний тип натурального рослинного білка, який міститься в злакових
культурах. Але його сліди можна знайти не тільки в випічці й крупах, а й в морозиві, йогуртах та інших видах молочної продукції. Глютен в
продуктах часто використовується для додавання сировині необхідного ступеня в'язкості. Що цікаво,
глютен також трапляється в
алкогольних напоях, сосисках і ковбасних виробах.
Реальних збитків ця
харчова добавка приносить тільки тим людям, хто страждає від целіакії − складного захворювання, яке проявляється у
відсутності в
організму здатності перетравлювати
глютен. У підсумку, це загрожує розвитком цукрового діабету та депресивних
станів, а також дефіцитом ваги, оскільки
організм
сам собі завдає шкоди.
Пальмова
олія
Пальмова олія − це вид рослинної олії, який отримують з плодів, що ростуть
на олійній
пальмі. За всесвітньої
статистикою, в складі більш ніж 50% продуктів харчування, що виготовляються в
світі, є ця харчова добавка.
Незважаючи на те, що в
складі пальмової олії
міститься рекордна кількість вітаміну А і Е, вкрай корисних для профілактики
розвитку ракових захворювань у людини, вона може погано впливати на організм. Все
через те, що в ній
містяться насичені жири у великій кількості, які погіршують роботу
серцево-судинної системи.
Громадськість поки не дійшла єдиної думки, чи корисно вживання
пальмової
олії в їжу, чи ні. Але варто відзначити, що виробники
використовують як якісну
олію, призначену для вживання в їжу, так і її дешевший, технічний аналог. Саме він є найшкідливішим і часто трапляється в сирі,
різних сортах
печива й
морозива.
Аспартам
Цей різновид штучного
підсолоджувача солодший за звичайний цукор приблизно в 200 разів. Його часто
додають в жувальні гумки, дієтичні газовані напої, цукерки, йогурти та інші
солодкі продукти харчування.
Продуктом розпаду
аспартама в організмі людини є метанол − це кислота, яка має канцерогенний ефект. Вчені звинувачують цей вид
підсолоджувача в тому, що він провокує розвиток алергічних реакцій, депресивних
станів і головних болів. Але аспартам, шкода якого так і не була доведена в процесі тривалих наукових досліджень,
не можна однозначно назвати поганою
харчовою добавкою.
Штучні
харчові барвники
Ці компоненти стали
популярними не зараз, а вже давно, оскільки
продукти
харчування підфарбовували завжди. Але якщо раніше для цього використовувалися
харчові барвники для тесту на натуральній основі, то зараз їх поступово
витісняють органічні хімічні сполуки штучного походження, які в природі не трапляються.
І ось саме ці компоненти
не несуть в собі абсолютно ніякої користі. Особливо шкідливі вони для дітей, оскільки викликають у них дисбактеріоз,
зниження концентрації, алергічні реакції, різкі перепади настрою, неуважність і
зайву дратівливість.
Ортофосфорна кислота
Ортофосфорна кислота,
застосування якої в процесі приготування продуктів харчування викликає чимало
суперечок у споживачів, також неоднозначна за своїм впливом харчова добавка.
Вона міститься в складі газованої води − використовують її в якості підкислювача.
Похідні ж цієї кислоти трапляються в
різних видах плавлених сирів і ковбас.
Як вважають вчені,
потрапляючи в організм людини, вона порушує в ньому кислотно-лужний баланс в
сторону сильного закислення. Щоб впоратися з цим, організм витісняє частки
кальцію з зубів і кісток. Як наслідок, у людини з'являється карієс і сильні
поколювання в шлунку.
Але чи так це
відбувається насправді? Йдеться про згубний вплив чистої ортофосфорної кислоти,
але ж в газованих напоях вона міститься в недостатній кількості, щоб заподіяти
шкоду кісткам
і зубам дорослих та дітей.
Нітрит
натрію
Цю речовину
використовують як консервант. Вона
дає можливість довше зберегти привабливий зовнішній вигляд продукції. Нітрит
натрію найчастіше трапляється в
ковбасі,
також він входить до складу рибних і м'ясних продуктів, копчених виробів. Їх яскраво
виражений червоний колір −
заслуга саме цього компоненту.
Вченими було доведено, що
при взаємодії амінокислот і нітриту натрію, і їх подальшого нагріву в організмі
людини збільшується ризик розвитку ракових захворювань різного типу. Також було виявлено прямий зв'язок між виникненням складних
захворювань дихальних шляхів і вживанням м'яса з високою концентрацією в ньому
нітритів.
Генно-модифіковані
організми
Самі по собі вони не є харчовими добавками, але можуть входити до їх складу. Ми включили їх в цей перелік тільки через те, що суспільство занадто стурбоване їхнім можливим згубним впливом на здоров'я. Але наразі точних доказів того, що вживання ГМО продуктів серйозно шкодить, нема, й всі чутки є лише чиїмись домислами.