Застосування бензоату натрію

Придбати бензоат натрію можна у трьох варіантах – у вигляді пластівців, гранул або порошку. Консервант користується популярністю на підприємствах харчової промисловості, фасують його у поліетиленові мішки по 25 кг у кожному. Це стандартна упаковка для товарної продукції, адже поліетилен має достатній рівень стійкості до впливу факторів навколишнього середовища.
Консервант бензоату натрію: нюанси роботи
Є невелика різниця у тому, як застосовувати бензоат натрію у формі порошку, пластівців чи гранул.
Порошкова суміш
І почнемо ми з порошкової суміші, яку застосовують найчастіше. Розчинити її у воді легко, але в процесі речовина сильно запилює робоче приміщення.
Щоб запобігти попаданню часток консерванту в дихальні шляхи, варто під час розчинення порошку бензоату натрію використовувати засоби для захисту очей та дихальних шляхів. Другий важливий момент, який варто враховувати – складнощі з дозуванням бензоату натрію, він дуже сипкий.
Пластівці та гранули
Домішки у формі пластівців або гранул набагато легше дозувати. Більше того, робота з ними не потребує використання індивідуальних засобів захисту. Але пам'ятайте, що період повного розчинення у воді натрію бензоату в інших його варіаціях набагато довший, ніж потрібно для розчинення порошкоподібного консерванту.
Внесення бензоату натрію в продукцію визначається аспектами безпосередньо взятого технологічного процесу. Оптимально додати консервант після завершення пастеризації чи стерилізації. Чим це пояснюється? Тим, що після проведення термічної обробки продукції ступінь її насичення мікроорганізмами стає мінімальним і використання консерванту в цей момент зберігає її початкові характеристики тривалий час.
Використання бензоату натрію передбачає врахування кількох факторів:
- чим вищий рівень кислотності продукту харчування, тим менше дозування консерванту потрібно;
- якщо продукція кип'ятиться після внесення консерванту, його кількість потрібно спочатку збільшити – бензоат натрію схильний до часткового випаровування;
- чим менша калорійність товару, тим більше дозування консерванту потрібно (орієнтовно на 30-40%).
Де бензоат натрію застосовується?
Як консервант речовина застосовується на підприємствах харчової промисловості. Наприклад, часто бензоат натрію використовується на підприємствах, що займаються переробкою риби, виготовленням консервованих товарів та пресервів. Оскільки дія харчового консерванту націлена на пригнічення росту й розвитку бактерій та мікроорганізмів. Він запобігає появі дріжджових елементів та цвілі у продукції.
Не один десяток років бензоат натрію в малих дозах застосовують як один із компонентів у виробництві майонезу, маргаринів. Важливо те, що його вводять не у тверду частину сировинної маси, а водну. При виробництві молочних та кисломолочних продуктів бензоат натрію змішують із сорбатом калію, щоб гарантувати посилений вплив на продукт.
У фармацевтичній сфері консервант додають у препарати та засоби гігієни – гелі, шампуні, зубні пасти.
Концентрація бензоату натрію як у продуктах харчування, так і в інших видах продукції надто мала, щоб спровокувати звикання до нього.
Нюанси безпечного застосування бензоату натрію
Зважаючи на доступність консервант купити просто. Його активно використовують як у Європі, так і в нашій країні, але важливо дотримуватись певних правил.
По-перше, технологія застосування даного консерванту не передбачає його змішування у великій кількості зі штучними барвниками. Це може призвести до утворення нової речовини – канцерогену бензолу, небезпечного для здоров'я людини при потраплянні в організм у великій кількості. Передозування бензолу загрожує:
- сильним запамороченням;
- блювотою;
- збоями у роботі органів дихальної системи.
По-друге, не варто вживати продукцію, у складі якої міститься бензоат натрію тим, хто схильний до алергії (кропив'янки, астми тощо). Уникати контакту зі слизовими оболонками очей та органами дихання під час роботи з консервантом.
Дотримання основних норм безпеки дозволить отримати максимальну користь. Бензоат натрію – це зручний у використанні, доступний за ціною консервант та антибактеріальний компонент, який ефективно запобігає злипанню продукції, втраті форми та появі цвілі.